DSCN2095

Foto: AA

10705258_10203274262752299_1696648915_n

Na poziv  Ambasade Republike Turske u  Beogradu delegacija Udruženja Turaka u Srbiji bila je u zvaničnoj poseti dana 10.09.2014. godine.

Tokom susreta sa ambasadorom Mehmetom Kemalom Bozaje konstatovano je da je inicijativa formiranja ovog Udruženja prihvatljiva i pozitivna.

Ambasador Bozaj je naglasio da je da je bilo više ininicijativa za pokretanje sličnog udruženja, a da je ova delegacija sa puno iskrenosti  i ozbiljnosti prišla ovom poslu.

Zajednički je zaključak da Udruženje treba da ostvaruje ciljeve iz oblasti kulture, ekonomije i da bude most prijateljstva između Republike Turske i Republike Srbije.

Takođe je dogovoreno da  Udruženje proširi  članstvo na celu  teritoriju Republike Srbije. Prvi korak koje je napravilo Udruženje jeste inicijativa za uvođenju Turskog  jezika kao izbornog predmeta.

U Beogradu 10.09.2014.godine                                    Udruženje Turaka u Srbiji, Novi Pazar

3 thoughts on Delegacija Udruženja Turaka u Srbiji sastala se sa ambasadorom Turske u Beogradu

1. Biz asli sancak'li ve kökeni Türk olanlar icin, Sirbistan'in Sancak bölgesinde yasayan vatandaslarimiza, Türk dili derslerinin konularak okutulmasi icin ilk adimlarin gec kalinmista olsa iyi bir karar oldugunu düsünüyorum. Umarim Sancak’ ta yasayan Türk asilli vatandaslarin özlerini ve unutulmak üzere olan dilimiz ile kültürümüzün yasatilmasina cok fayda saglayacaktir. Bir Sirba sormuslar Türkce biliyormusun! Sirp, “yok valla” diyerek aslinda Sirbistanda bircok kelimenin hala Türkce olarak halen kullanildigini göstermektedir. Hem Sirbistan hemde Sancak'lilar icin aslinda büyük bir kültür zenginligi olacagi kesindir.

2. Ovakvim i sličnim dogovaranjem sa legitimnim predstavnicima naše matične države,Republike Turske, a kroz instituceje sistema Republike Srbije, preko našeg Udruženja, (Udruženje Turaka u Srbiji), svaki pojedinac Turske nacionalne zajednice u Srbiji će osetiti nemerljiv boljitak na društvenom i egzistencijalnom planu. Lično sam 100% siguran.

Komentari su zabranjeni.