SPOMENICI ISLAMSKE KULTURE U NOVOM PAZARU

IMG_7330

SPOMENICI ISLAMSKE KULTURE

Osmanlije su, dolaskom na Balkan u XIV veku, obogatili ovaj kraj verom Islam, novom kulturom, novim spomenicima, novim pismom i novim gradovima. To su čvrsti i neuništivi temelji, koji su izgrađivani punih pet vekova. Oni i danas opstaju i prkose ratovima, zubu vremena i svim oblicima nasrtaja. Ovom prilikom izdvojićemo najlepše spomenike islamske kulture, čiji su kreatori, donatori  i graditelji bili Turci Osmanlije.

ISABEGOV HAMAM U NOVOM PAZARU

Isabegov hamam u Novom Pazaru sagrađen je  7 dana nakon Kosovskog boja, 5. jula 1389. godine, na mestu gde je osmanlijska vojska sagradila vojni šator. Kasnije je Isabeg Ishaković, osnivač Novog Pazara početkom druge polovine XV veka sagradio na istom mestu hamam.

Isabegov hamam (Novopazarski hamam) u našim krajevima predstavlja redak primer tipa dvojnog varoškog hamama. Sagrađen je između šezdesetih i sedamdesetih godina XV veka kao zadužbina Isa-bega Ishakovića, osnivača Novog Pazara. Nalazi se u najstarijem delu grada i u neposrednoj blizini turske tvrđave, koja se nalazi na desnoj obali reke Raške. Po uzdužnoj simetrali osnove hamama odvojena su dva identična dela – muški i ženski, obuhvatajući uobičajeni sistem prostorija kakve se inače javljaju kod hamama dvojne namene. Svaka prostorija je pokrivena kupolom. Proglašen je za spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom Republike Srbije.

HAMAM

ISABEGOV HAMAM SAGRAĐEN JE U XV VEKU. SPOMENIK JE KULTURE  I PREDSTAVLJA NEPOKRETNO KULTURNO DOBRO OD VELIKOG ZNAČAJA