Djeca iz cijelog svijeta sastala se sa liderima Turske

Danas palata Cankaya prolazi kroz svoj najsretniji dan. Najljepša srca svijeta su ovdje, rekao je turski premijer Davutoglu.

57187a9ca7362

Djeca iz cijelog svijeta imala su priliku sastati se sa vodećim turskim političarima u srijedu, uoči Dana djeteta, koji se u Turskoj obilježava 23. aprila.

“Svake godine pozivamo djecu da slavimo 23. april, koji označava temelj modernog turskog parlamenta”, poručio je Mustafa Kemal Ataturk 1920. godine, kada je donesena odluka o danu koji će biti posvećen djeci kako bi bila naglašena njihova uloga kad je riječ o budućnosti Turske.

Djeca iz 21 zemlje, uključujući BiH, Gruziju, Makedoniju, Ukrajinu, Azerbejdžan, Bangladeš, Afganistan, Irak i Srbiju, pozdravljena su palati Cankaya od parlamentarca Ismaila Kahramana i turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

„Svi smo mi djeca Adema i Have, pa je to razlog što smo svi braća i sestre. Čak i ako boja naše kože, naše rase i zemlja u kojoj živimo mogu biti različiti, svi smo mi djeca istih roditelja“, poručio im je Kahraman.

Premijer Davutoglu je dodao: „Danas palata Cankaya prolazi kroz svoj najsretniji dan. Najljepša srca svijeta su ovdje. Naša djeca, koja će graditi najbolju budućnost svijeta, su ovdje.“

http://www.trt.net.tr/