U centru Washingtona održan masovni marš solidarnosti i podrške Turskoj

Demonstranti iz Turske brojnih zemalja prijatelja Turske su današnjim skupom u centru Washingtona dali podršku Turskoj nasuprot armenskih tvrdnji o događajima iz 1915. godine.

571d92fb7873a

Nekoliko hiljada demonstranata danas se okupilo u centru Washingtona i učestvovalo u mirnoj šetnji “Podržavamo Tursku – Mir i solidarnost“.

Protestnu šetnju centrom Washingtona od Bijele kuće do zgrade turske ambasade organiziralo je Tursko-američko nacionalno vijeće, a demonstrantima su se pridružili i šef parlamentarne grupe tursko-američkog prijateljstva Ali Sarikaya, nekoliko turskih parlamentaraca i turski ambasador u SAD-u Serdar Kilic.

Demonstranti iz brojnih zemalja islamskog svijeta i zemalja prijatelja Turske su današnjim skupom u centru Washingtona dali podršku Turskoj nasuprot armenskih tvrdnji o događajima iz 1915. godine, ali i upozorili na rastuće probleme u američkom društvu kada je riječ o islamofobiji, mržnji prema strancima i migrantima, te teškoj situaciji u kojoj se nalaze izbjeglice iz Sirije.

Među učesnicima marša podrške Turskoj, sudeći po zastavama koje su nosili, bili su migranti iz brojnih zemalja islamskog svijeta, ali i Bosne i Hercegovine, Azerbejdžana, Kipra i Kosova.

Policija je poduzela pojačane mjere sigurnosti i do sada nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

http://www.trt.net.tr/