Davutoglu: Izmijenjeni Ustav Turske donosi liberalniji sekularizam

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je kako će se novi Ustav Republike Turske zasnivati na liberalnom, a ne na autoritativnom shvatanju sekularizma.

572089196805f

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je kako će se novi Ustav Republike Turske zasnivati na liberalnom, a ne na autoritativnom shvatanju sekularizma.

Davutoglu je danas govorio na redovnom sastanku poslanika u parlamentu ispred Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja. 

U vezi sa izmjenom Ustava Republike Turske Davutoglu je kazao kako nastavljaju raditi na tome, u skladu sa izbornim obećanjem datim građanima Republike Turske.

Davutoglu se osvrnuo i na tvrdnje kako Turska “izbacuje sekularizam i uvodi šerijat”, te kazavši kako će Turska “dati mjesta liberalnom, a ne autoritarnom razumijevanju sekularizma”. 

Prema njegovim riječima, vladajuća AK Partija nije u potrazi za bilo kakvim drugim rješenjima, te s tim u vezi smatra pogrešnim bilo kakve špekulacije po ovom pitanju.

On je kazao kako Turska nastavlja odlučnu borbu protiv terorizma te da uspostavlja sigurnost u naseljenim područjima ove zemlje. 

“Sve dok naš narod u potpunosti ne oslobodimo od opasnosti terorizma naša odlučna borba će biti nastavljena. Prijetili su nam ‘proljećem’. No, mi smo odlučni da odgovorimo onima koji žele uništiti naše proljeće, dajemo im odgovor i davat ćemo ga u budućnosti”, kazao je Davutoglu.

Inače, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio u utorak u Zagrebu, nakon sastanka sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar – Kitarović, kako je država Turska na jednakoj distanci u odnosu a sve vjerske grupe koje u njoj žive.

http://www.trt.net.tr/