Gormez na susretu islamskih zajednica Evrope u Zagrebu

Obilježavanje stogodišnjice islama započelo je promocijom knjige bivšeg muftije Ševka Omerbašića “Jadranski dragulji“.

571f44ce60373

Predsjednik turske Uprave za vjerske poslove Mehmet Gormez koji prisustvuje susretu islamskih zajednica Evrope “Muslimani u Europi – naslijeđe i budućnost“ u Zagrebu, poručio je da je jako važno što se u hrvatskom glavnom gradu organizuje taj skup posebno zbog toga što sada u Evropi i svijetu vlada islamofobija.

Čestitao je Hrvatskoj vladi jer u “ovim teškim danima obilježava 100. godišnjicu priznanja islama u toj zemlji”.

Dolazi iz jedne zemlje, kako je kazao, koja je i ekonomski i geografski velika i zemlje u kojoj žive i nemuslimani, pripadnici različitih religija. Smatra da je Hrvatska manja zemlja od Turske ali u kojoj ima puno razumijevanja za druge religije.

“Jako je važno što se u Zagrebu organizuje ovaj skup pogotovo zbog toga što danas u Evropi i svijetu vlada islamofobija. Imamo veliku saradnju sa Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i nadamo se da će ova saradnja biti nastavljena”, istakao je Gormez.

Podsjetio je da je Austrija bila prva zemlja u Evropi koja je zvanično priznala islam, a 2002. je to i obilježila. Gormez je također prisustvovao tom obilježavanju.

“Nažalost, moram reći da u Austriji nisam vidio neki napredak od 2002. godine, a to nam je svima velika želja. Naša dužnost je da kroz suživot i toleranciju i uz susret svih kultura od Istoka do Zapada nosimo se sa tim i živimo u jednoj saradnji i kod svih da vidimo napredak”, dodao je Gormez.

Govorio je i o dolasku predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana u Hrvatsku kazavši da je njegov dolazak u tu zemlju vrlo važan ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu Evropu.

Obilježavanje stogodišnjice islama započelo je promocijom knjige bivšeg muftije Ševka Omerbašića “Jadranski dragulji“, potom svečanom sjednicom svih organa i ustanova Islamske zajednice na kojoj su dodijeljena priznanja najistaknutijim članovima koji su u sto godina doprinijeli radu i razvoju Islamske zajednice, kao i “Halal forumom“ u Centru za certificiranje halal kvalitete.

Također, sutra će se održati svečana sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će se prisjetiti sjednice Sabora održane prije sto godina na kojoj je islam priznat i izjednačen sa svim drugim religijskim zajednicama u Hrvatskoj.

Tom prilikom će predstavnici Islamska zajednica uručiti priznanja Saboru, Vladi i predsjednici Hrvatske, zaslužnim gradonačelnicima i drugima. istog dana u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) će se održati svečanost na kojoj će sudjelovati 700 zvanica.

Naime, 27. aprila, 1916. godine, Hrvatski sabor službeno je priznao islamu status religije i time ga izravnao sa svim do tada religijskim skupinama i zajednicama: katoličkom i židovskom. To je naznačilo jedan veliki iskorak definiranja pravnog okvira funkcioniranja Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i davanja statusa službene religije, na temelju kojeg su se mogle početi razvijati sve aktivnosti vezane za islam i muslimane, jer, po popisu u toj godini, evidentirano je bilo nekih 240 muslimana.

Bilo je mnogo muslimana u vojsci i praktički, vojska je bila temelj takvog jednog pristupa, što se vidi iz samog imenovanja. Naime, 1919. godine, imenuje se vojni imam, a nije bilo ni civilnog imama. Već 1922. godine se imenuje vojni muftija i podiže se to na tu organizacijsku razinu unutar vojske. Tada se daje jasan pravni okvir za normalno i nesmetano funkcioniranje ili ispovijedanje islamske vjere, kako u tome Zakonu stoji.

Na neki način potiču se muslimani da razvijaju svoje vjerske institucije.

Prema statističkim pokazateljima, u Hrvatskoj živi oko 63.000 muslimana, što je 1,5 posto od ukupnog broja stanovništva. Muslimani ostvaruju sva svoja prava kroz vjeronauk u školi, dušebrižništvo u vojsci, policiji, zatvorima, bolnicama, dječjim vrtićima, kroz sve moguće segmente u javnom životu. Ova vjerska zajednica u Hrvatskoj ima pravno uređene odnose koji mogu poslužiti kao primjer i koje muslimani mogu konzumirati u svakom pogledu.