Erdogan: Šehidi i gazije ostavili su nam domovinu u amanet

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u poruci povodom 19. septembra, Dana gazija, poručio je kako je turski narod po cijenu svoga života spriječio državni udar 15. jula, što je najbolji pokazatelj svijesti o borbi za vjeru i domovinu.

57de87502e495

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je turski narod po cijenu svoga života spriječio državni udar 15. jula, što je najbolji pokazatelj važnosti svijesti o borbi za vjeru i domovinu.

U pisanoj izjavi Erdogana objavljenoj povodom 19. septembra, Dana gazija/vetarana, navedeno je kako je svijest o borbi za vjeru i domovinu jedna od najvažnijih vrijednosti u opstanku naroda i domovine.

“Vjera u borbu za domovinu i vjeru je jedna od najodabranijih osobina naše civilizacije. Kao što nam je 1071. godine pružila teritoriju Anadolije, ta vjera je isto tako i u bici na Čanakkaleu, a i tokom cijelog Rata za nezavisnost, svijetu pokazala da će ova zemlja i ovaj narod zauvijek postojati”, navodi se u poruci Erdogana.

Naglasio je kako turski narod, kao što je jučer vodio borbu na frontovima za svoju slobodu, isto tako i danas vodi borbu protiv terorizma koji želi narušiti mir u Turskoj.

“Narod je 15. jula po cijenu života spriječio državni udar, sačuvao je vlastitu volju i to je najbolji pokazatelj koliko je važna svijest o borbi za domovinu i vjeru. Pripadnici ovog naroda su gazije. Ova domovina je amanet koji su nam ostavili šehide i gazije. I mi ćemo zaostavštinu naših šehida i gazija na najbolji način prenijeti novim generacijama”, navedeno je u poruci Erdogana.