Bozdag: Na Zapadu dobrodošli svi oni koji rade protiv Turske

Ministar pravde Turske Bekir Bozdag gost uredničkog kolegija Anadolu Agency (AA).

58d0e6c95d73e

Ministar pravde Republike Turske Bekir Bozdag izjavio je kako je nedavno odobravanje i održavanje skupa pristalica terorističke organizacije PKK u Njemačkoj još jedan pokazatelj da su u zamljama Zapada dobrodošli svi oni koji rade protiv Turske, uključujući pučiste i separatiste FETO-a i PKK-a.

Ministar Bozdag je kao gost današnjeg urednikog deska AA komentirao aktuelne teme i tom prilikom ponovo osudio poteze Holandije i Nemačke koje su otkazale gostoprimstvo i ne dozvoljavaju turskim ministrima da se sastaju sa turskom dijasporom, a da uporedo s tim dozvoljavaju skupove pristalica PKK-a, organizacije koja se nalazi i na listi terorističkih grupa u Evropskoj uniji.

“Turska je od 2007. do 2017. godine od Nemačke i drugih članica Evropske unije zatražila izručenje ukupno 443 osobe i sve su povezane sa terorizmom. Do sada su nam izručili 12 traženih. Samo od Nemačke smo tražili izručenje 177 osoba, a izručene su samo dve. Od Holandije smo tražili izručenje 11, a izručili su jednu osobu. Austrija i Francuska nisu izručile niti jednu osobu“, kazao je Bozdag.

Bozdag je i ovom prilikom kazao da je nedavno policijsko presretanje, zabrana ulaska u turski konzulat u Rotterdamu i deportacija turske ministrice porodice i socijalne politike Fatme Betul Sayan Kaye neprihvatljivo ponašanje legalne holandske vlasti i grubo kršenje Bečke konvencije koja uređuje norme diplomatije.

“Oni koji su zabranili turskim ministrima da govore, zabraniće govor i političarima koji nisu digli glas protiv tog čina. Ukoliko se nastavi ovim pravcem ni Angela Merkel, Mark Rutte niti bilo koji drugi lider članica Evropske unije ni u vlastitoj zemlji neće moći govoriti. Želim poručiti da će Turska tada i kancelarki Merkel i premijeru Rutteu dati pravo govora i mirnog okupljanja na našoj teritoriji. Neka dođu i govore, a mi ćemo im sve osigurati, jer u Turskoj nema bolesti rasizma i diskriminacije“, poručio je Bozdag.

Osvrnuvši se na proces u vezi s zahtevom koji je Turska uputila SAD-u za izručenje Fetullaha Gulena, vođe terorističke organizacije FETO, Bozdag je kazao kako će o tom pitanju večeras telefonom razgovarati sa američkim ministrom pravde.

“Pored toga, naš ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu će danas obaviti neke sastanke u Washingtonu. Iz prve ruke ćemo ponoviti očekivanja Turske u tom procesu. Stalno ističemo kako od nove američke administracije očekujemo drugačiji i efikasniji pristup rešavanju tog pitanja“, kazao je Bozdag.

Turske vlasti zatražile su 2. februara prošle godine od Sjedinjenih Američkih Država ukidanje “zelenog kartona” Fetullahu Gulenu, vođi FETO-a. Njemu je ranije po osnovu “davanja lažnog iskaza” poništen turski pasoš. Nakon julskog pokušaja vojnog udara, Turska je od SAD-a i formalno zatražila privremeno hapšenje i izručenje Gulena.

“Ukoliko se na osnovu dokaza i činjenica koje smo dostavili uz zahtev ne izvrši Gulenovo izručenje ili on ne bude privremeno uhapšen, onda se nikada niti jedno drugo izručenje ne može izvršiti. Dostavili smo nepobitne dokaze i obilan dosije. Sve smo stavili na stol i sve je posve jasno, ali oni stoje na drugoj poziciji i na to gledaju iz neke druge perspektive“, kazao je Bozdag.