Suđenje teroristima FETO-a zbog ubistva čovjeka koji je promijenio tok pokušaja puča

Suđenje osumnjičenom bivšem kapetanu Fatihu Sahinu nastavljeno je danas, a riječ je o suđenju za ubistvo potpukovnika Halisdemira koji je prethodno pogubio jednog od vođa neuspjelog julskog pokušaja vojnog udara u Turskoj.

thumbs_b_c_c6e021b6df9176a229c288878d62a3e9

ANKARA (AA) – U Turskoj je u toku sudski postupak protiv pučista terorističke organizacije FETO, koji su u noći 15. jula prošle godine ubili komandanta specijalnih snaga potpukovnika Zekaija Aksakallija Omera Halisdemira, a koji je prije toga usmrtio jednog od vođa pučista brigadnog generala Semiha Terzija, te time i promjenio sam tok pokušaja puča, javlja Anadolu Agency (AA).

Na 14. Kaznenom sudu u Ankari danas je nastavljeno saslušavanje svjedoka u ovom slučaju, a svjedočio je oficir Specijalnih jedinica kapetan Ahmet Kemal Yilmaz.

On je kazao kako je bivši kapetan Fatih Sahin, koji je optužen u ovom slučaju, po dolasku iz Diyarbakira u Ankaru kroz salu kazao “u toku je revolucija”. Kako je rekao, kada je kasnije uočio neke stvari počeo je sumnjati u Sahina, te pomišljati da ono što je rekao možda nije šala.

“Želio sam to iznijeti nadređenima, no ipak, sam odlučio sačekati. Mislio sam da ako se ispostavi da to nije tačno, napravit ću samo zabunu. U vojnoj hijerarhiji je tako nešto neprihvatljivo. Semih Terzi je bio snažan faktor, svako ga je volio i vjerovao mu. Tako da ne bi bilo lijepo da su moje sumnje pokažu pogrešnim”, kazao je Yilmaz.

Na pitanje advokata optuženog bivšeg kapetana Fatiha Sahina, Yilmaz je odgovorio da je Sahin nad njim redovno vršio mobing.

“Pitate li me za moje lične osjećaje, da, mrzio sam ga“, kazao je Yilmaz.

Sudija Ismail Ademoglu je potom kazao da će ročište i saslušanja svjedoka biti nastavljeno sutra.

http://aa.com.tr