Turska: Evropu čeka veoma loša budućnost ako bude sledila fašističku retoriku

Zamenik turskog premijera i glasnogovornik Vlade Republike Turske Numan Kurtulmus je nakon sastanka turske vlade istakao kako Evropu čeka, veoma loša budućnost ako bude sledila fašističku, rasističku i ekstremno-desničarsku retoriku.

58d006561fb3d

Zamenik turskog premijera i glasnogovornik Vlade Republike Turske Numan Kurtulmus je nakon sastanka turske vlade istakao kako Evropu čeka, kako je rekao, veoma loša budućnost ako bude sledila fašističku, rasističku i ekstremno-desničarsku retoriku.

“Evropski kontinent, koji je tik uz nas, naš bliski sused, prijatelj i saveznik, čeka veoma loša budućnost. Poduzmimo potrebne mere, a način da to uradimo je da živimo u prijateljstvu sa strancima. Evropa u tom smislu poseduje potencijal kako bi se proširio prostor za ideje i humanizam. Ukoliko to ne urade, te ako budu sledili fašističku, rasističku i ekstremno-desničarsku retoriku, naneće sebi štetu. Govorimo ovo ne da nekog uvredimo, nego da poduzmu potrebne mere. Neka se samo prisete krvavih događaja u ne tako davnoj prošlosti u Evropi”, rekao je Kurtulmus.

Istakao je kako izjave pojedinih nemačkih zvaničnika pokazuju kako se oni pribojavaju da na referendumu u Turskoj građani kažu “da”.

“To je otvoreno mešanje u unutrašnja pitanja Turske. Petljaju se u politička dešavanja u Turskoj. Želim jasno kazati da takvo nešto ne prihvatamo”, kazao je Kurtulmus, podsećajući kako su čak neki nemački zvaničnici tvrdili da ne postoje tragovi FETO-a u pokušaju puča 15. jula.

“Ni na koji način nisu prihvatljive reči šefa Nemačke obavještajne službe Brune Kahla da ne postoje tragovi FETO-a u pokušaju puča 15. jula te da izjave Turske da FETO stoji iza svega nisu uverljive. Zar je bilo potrebno da umesto 250 pogine 250 hiljada osoba da bi se moglo dokazati da iza ovoga stoji FETO?”, istakao je Kurtulmus.

Prokomentarisao je i reakciju nemačkih vlasti na upotrebu zabranjenih simbola tokom protesta pristalica i simpatizera terorističke organizacije PKK u nemačkom gradu Frankfurtu.

“Nemačka i Evropska unija su zvanično PKK stavile na listu terorističkih organizacija. Tako da dozvoliti da se održe protesti protiv Turske na kojima ova organizacija otvoreno koristi svoje postere, slogane i transparente, a, s druge strane, turskim ministrima ne dozvoliti da održe bilo kakav skup, nikako nije u skladu s bilo kakvim standardima i ne može stati u okvire razuma i pravednosti. Zato još jednom ponavljam da ovakav stav ne prihvatamo te ga otvoreno osuđujemo”, poručio je zamenik turskog premijera i glasnogovornik Vlade Republike Turske.

Podsetimo, nemačke vlasti su u subotu dozvolile pristalicama terorističke organizacije PKK da održe proteste u Frankfurtu, na kojima je uočena upotreba zabranjenih terorističkih simbola. S druge strane, Nemačka ranije nije dozvolila turskim ministrima i političarima da se obrate turskim državljanima koji žive u toj zemlji.