Šahović u poseti Republici Turskoj

Presednik Udruženja Turaka u Srbiji Alija Šahović u poseti je Republici Turskoj na poziv vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK PARTI). Šahović se danas sastao sa zamenikom presednika AK PARTI  i predsednikom inostranih poslova AK PARTI – Istanbul dr. Fatihom Tuna.

IMG_20170328_181130_185

Tokom razgovora istaknuta je buduća saradnja o organizovanju kursa turskog jezika na teritoriji Republike Srbije.

,,Mi smo udruženje koje želi da gaji i održi turski identitet kod našeg naroda. Mi se osećamo Turcima bez obzira što monogi od nas ne govore turski, vreme i politika asimilacije učinili su to da se izgubi jezik i pored toga mi se osećamo turcima, a smatramo da jezik u tome ne treba da bude prepreka jer ima još nacija koje govore više jezika pa im to ne smeta Švajcarci, Belgijanci, Kanađani i drugi. Mi kao udruženje svesni smo da živimo u R.Srbiji čija vlada nastoji da se integriše u evropsku zajednicu i u tom smislu ima i od nas podršku. Očekujemo da ovaj susret ne bude jedini već da se nastavi saradnja. Turska je danas regionalna država od međunarodnog značaja od koje očekujemo pomoć i podršku, u našim nastojanjima da održimo i razvijamo naše tradicije i identitet. A mi u udruženju sve što radimo nije nam lako ali ova ideja nas čini srećnim i sve što radimo radimo srcem” istakao je Alija Šahović.