Erdogan: Neka niko od Turske ne očekuje da sjedi skrštenih ruku

Predsjednik i šef Stranke pravde i razvoja Erdogan je održao govor na sastanku stranke u Velikoj narodnoj skupštini Turske.

Erdogan: Neka niko od Turske ne očekuje da sjedi skrštenih ruku

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da SAD i dalje šalje oružje u Siriju iako je teroristička organizacija ISIS u ovoj zemlji pobijeđena.

Predsjednik i šef Stranke pravde i razvoja Erdogan je održao govor na sastanku stranke u Velikoj narodnoj skupštini Turske.

Istakavši da Turska svakom prilikom ističe strijepnje povodom pogrešne politike koju SAD vodi u regiji, Erdogan je kazao:

¨Ako kažete da ste očistili regiju od ISIS-a zbog čega i dalje šlepere pune oružja šaljete u ovu regiju? Zbog čega i protiv koje zemlje vršite ovo naoružavanje? No, mi smo svjesni svega i na osnovu toga djelujemo. Neka niko naspram ovog scenarija ne očekuje da će Turska sjediti skrštenih ruku¨.

Rekavši da je ISIS godinama prezentovan ¨nepobjedivim čudovištem¨, Erdogan je kazao da je Turska, i pored svih prljavih igara na terenu,  svima dokazala da je to ustvari ¨slaba karika¨.

Istakavši da je ISIS skoro u potpunosti istjeran iz Sirije i Iraka, Erdogan je kazao:

¨No, nije došlo do napretka kada su u pitanju teritorijalna cjelovitost, mir i stabilnost u ovim zemljama. Asadov režim je i dalje na istom mjestu. Mnogo toga se reklo ali ništa nije učinilo. Zbog čega je onda toliko krvi proliveno ovdje? Ovo nije ni teror, niti demokratija niti očuvanje prava potlačenih¨.

Rekavši da je regija podležna novom dizajnu a da se pri tom teror koristi samo kao izgovor, Erdogan je kazao da Turska neće pokleknuti pred ovim izgovorima.

Rekavši da se neke strukture usprotive kada Turska reaguje na formiranje terorističke države u regiji od strane Zapada, Erdogan je kazao:

¨Sve su probali, ali nisu uspjeli preuzeti Tursku. Sada je došao red da nam ljagaju zemlju na međunarodnoj areni, da nas pokušaju satjerati u tjesnac, da nam naštete i da nas usredsrijede svojim ciljevima. Napadi nisu djelo glupih, već niskih ljudi. Politički ciljevi koji se kriju iza pšrijetnji našoj zemlji su poznati svima. Misle da će sve ići ¨ko na papiru¨. Turska je puno puta pokazala da to neće biti tako¨.

Rekavši da su pripadnici tzerorističke organizacije FETO koji su bili infiltrirani u pravosuđe Turskoj napravili najveću zamku u periodu od 17-25. decembra 2013. godine, Erdogan je kazao da se ista zamka pokušava napraviti sada u SAD-u (hapšenje iranskog biznismena Riza Sarrafa) te da je pokušaj vojnog udara 15. jula prethodne godine naređen iz istog centra.

Istakavšui da napadi na Tursku ne mogu biti posao glupih već niskih ljudi, Erdogan je kazao:

¨Mi jako dobro znamo gdje vode ove poruke. Turska nije igračka sa kojom se možete igrati¨.

Rekavši da su osujećene sve prljave igre usmjerene Turskoj, predsjednik Erdogan je kazao da je cilj da se ispune očekivanja za Tursku do 2023. godine i da Turska postane jedna od prvih deset ekonomija svijeta.

U govoru se predsjednik dotakao i sutrašnje posjete Rusiji i kazao:

¨Putujem u Soči na trilateralni samit Turska-Rusija-Iran. Sutrašnji susret je od velikog značaja za našu regiju¨

http://www.trt.net.tr/