Yildirim: Sada podižete glasove, a civile u Siriji ubijaju sedam godina

“U Siriji već sedam godina ubijaju ljude, divljaštvo se nastavlja, da li vam humanost pada na pamet samo kada je u pitanju hemijsko oružje. Gdje ste bili do danas”, upitao je Yildirim

Yildirim: Sada podižete glasove, a civile u Siriji ubijaju sedam godina

Foto: AA/Arhiv

ISTANBUL (AA) – Premijer Republike Turske Binali Yildirim je vojnu intervenciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske u Siriji ocijenio pozitivnom, no poručio je kako je za održiv mir je potrebno učiniti mnogo više, javlja Anadolu Agency (AA) . 

Yildirim je govorio na skupu u Istanbulu, gdje se osvrnuo na intervenciju u kojoj su SAD, Velika Britanija i Francuska rano jutros bombardovale više položaja Assadovog režima, tačnije kapacitete hemijskog naoružanja u Siriji.

“Ovo je pozitivan korak, no za održiv mir je potrebno učiniti više”, rekao je Yildirim.

Ipak, turski premijer je iznio kritike na račun pojedinih zemlja, kojima, kako je rekao, humanost pada na pamet samo kada se radi o hemijskom oružju, a civile u Siriji ubijaju već sedam godina.

“U posljednjih nekoliko dana podli režim u Siriji hemijskim oružjem je ubio djecu, nevine ljude. Odjednom zemlje koje sebe vide kao savjest čovječanstva podižu svoje glasove. U Siriji već sedam godina ubijaju ljude, divljaštvo se nastavlja, da li vam humanost pada na pamet samo kada je u pitanju hemijsko oružje. Gdje ste bili do danas”, upitao je Yildirim. 

https://aa.com.tr/