Erdogan u Moldaviji: Očekujemo podršku u borbi protiv FETO-a

Turski predsjednik Erdogan boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Moldaviji, a lidere te zemlje upozorio je na opasnost koju predstavlja teroristička organizacija FETO

Erdogan u Moldaviji: Očekujemo podršku u borbi protiv FETO-a

ANKARA/CHISINAU (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas tokom posjete Moldaviji da turski narod od moldavskih prijatelja očekuje spremnost za punu podršku u borbi protiv terorističke organizacije FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se u Moldaviji sastao s predsjednikom te zemlje Igorom Dodom, a nakon sastanka je istakao da od prijatelja očekuje da budu spremi pomoći u zajedničkoj borbi protiv terorista FETO-a i to bez oklijevanja.

“To je teroristička organizacija koja se infiltrirala u sve pore turske države, a posebno naše vojske i policije i pravosuđa. Ta organizacija sada to isto može uraditi i u Moldaviji”, upozorio je Erdogan.

FETO i vođa te terorističke organizacije Fetullah Gulen, stoje iza pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. tokom kojeg je ubijena 251 osoba, a oko 2.200 je ranjeno.

Erdogan je danas najavio da će turske banke Halk Bank i Ziraat Bank otvoriti svoje poslovnice u Moldaviji.

S druge strane, predsjednik Moldavije Dodon je istakao da je Republika Turska značajno pomogla u uspostave snažne i stabilne Moldavije.

“Turska je za nas primjer kako se štite nacionalni interesi i kreiraju odnosi”, kazao je Dodon.

Dodon je također kazao da je kolegi Erdoganu obećao da će autonomija Gagauzije biti zaštićena Ustavom Moldavije, a riječ je o regiji u kojoj dominantno živi turkijska populacija Gagauza.

Erdogan je danas doputovao u dvodnevnu zvaničnu posjetu Moldaviji, a sastat će se i s premijerom te zemlje Pavelom Filipom te Irinom Vlah, čelnicom autonomne regije Gagauzije.

https://www.aa.com.tr