Putin: Rusija i Turska ulažu velike napore u cilju poboljšanja situacije u Siriji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je kako su u toku razgovori o kompletiranju isporuke sistema S-400 Turskoj

Putin: Rusija i Turska ulažu velike napore u cilju poboljšanja situacije u Siriji
Foto: Cem Öksüz – Anadolu Agency
Moskva

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako saradnja s Turskom u vojno-tehničkom sektoru traje i da su u toku razgovori i o kompletiranju isporuke sistema S-400 Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je govorio u Moskvi prije sastanka Vijeća visoke saradnje (UDIK) kojem će prisustvovati zajedno s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ruski predsjednik je pojasnio kako je na sastanku s Erdoganom razgovarao o prioritetnim temama u odnosima dvije zemlje.

“Donijeli smo odluku da razvijamo odnose u okvirima čvrste i napredne saradnje”, kazao je Putin.

Dodao je i kako je na sastanku Tursko-ruske grupe za zajedničko strateško planiranje, a kojem su prisustvovale delegacije dvije zemlje, jedna od glavnih tema bila situacija u Siriji.

“Rusija i Turska, kao garanteri procesa u Astani, ulažu velike napore u cilju poboljšanja situacije u Siriji. Nastavljamo aktivnosti u vezi s ustavnom komisijom u Siriji”, rekao je Putin.

Najavio je i mogućnost povećanja obima trgovinske razmjene dvije zemlje.

“Naša saradnja u energetskom sektoru je dobila strateški značaj. S aspekta isporuke ruskog prirodnog gasa Turskoj, značajan je i projekt Turski tok. Završeno je spajanje podvodnog i kopnenog dijela. U toku su radovi kako bi Turski tok bio završen do kraja godine”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je pojasnio kako su u toku i aktivnosti kako bi prva turska nuklearna elektrana Akkuyu u rad bila puštena do 2023.

Dodao je kako je, za ostvarivanje tog cilja, potrebno potpisati sporazume s turskim investitorima.

Istakao je kako je nastavljena i saradnja na vojno-tehničkom polju.

“Osim o vojno-tehičkoj saradnji u toku su i razgovori o kompletiranju isporuke sistema S-400 Turskoj. U toku su razgovori i o isporuci modernog ruskog oružja Turskoj”, rekao je Putin.

https://www.aa.com.tr/