AK Partija od izborne komisije Turske zatražila ponavljanje izbora u Istanbulu

Zamjenik predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Ali Ihsan Yavuz je izjavio da su sve oči sada uperene u ljude u Visokoj izbornoj komisiji Turske

AK Partija od izborne komisije Turske zatražila ponavljanje izbora u Istanbulu
Ankara

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) podnijela je danas zahtjev izbornoj komisiji Turske tražeći poništavanje i ponavljanje izbora za gradonačelničku funkciju u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Ali Ihsan Yavuz je izjavio da postoje određene sumnje u vezi sa ponovnim prebrojavanjem glasova u Istanbulu nakon lokalnih izbora održanih 31. marta u Turskoj.

“Iako je prebrojano samo oko 10 posto glasova, razlika sa 29 hiljada glasova je smanjena na 13,900. Tvrdimo da bi cifre bile u našu korist da su svi glasovi prebrojani i da su poduzeti određeni koraci da budu otklonjene sumnje”, rekao je Yavuz nakon što je Visokoj izbornoj komisiji Turske (YSK) predao žalbu u vezi sa rezultatima izbora u Istanbulu.

Naglasio je da su sve oči sada uperene u ljude u Visokoj izbornoj komisiji Turske.

Dodao je kako je vrlo važno popraviti materijalne greške koje su se dogodile tokom izbornog procesa, napominjući da je bilo nekih nepravilnosti u svim glasačkim kutijama.