Zbog namještanja ispita za prijem u MVP Turske uhapšena 91 osoba povezana s FETO-om

Ankara

Po nalogu Tužilaštva u Ankari slobode je lišena 91 osoba osumnjičena za namještanje ispita za prijem u službu pri Ministarstvu vanjskih poslova Turske, u organizaciji terorističke organizacije FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilaštvo je izdalo nalog za hapšenje 249 osoba osumnjičenih za namještanje ispita za prijem u državnu službu 2010., 2011.,2012., i 2013. godine. Prema saopćenju tužilaštva, u vezi s nepravilnostima s ciljem infiltriranja FETO članova u Ministarstvo vanjskih poslova Turske otvoreno je pet odvojenih istraga, kojima je utvrđeno da su osobe povezane s pomenutom terorističkom organizacijom bile povlaštene u procesu prijema u službu.

Prema podacima tužilaštva, članovi terorističke organizacije FETO su raniji doolazili do pitanja za ispite, a na taj način je uposleno 275 osoba.

Oni su optuženi za tešku prevaru, potom za prevaru s ciljem terorizma te za članstvo u terorističkoj organizaciji.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetulah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.