Cavusoglu: Turska čvrsto uz Palestinu, Idlib ponovo na pragu humanitarne drame

Kazao je i kako Turska predvodi međunarodne aktivnosti s ciljem okončanja rata u Siriji

Cavusoglu: Turska čvrsto uz Palestinu, Idlib ponovo na pragu humanitarne drame
Ankara

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je danas u Ankari da njegova zemlja i dalje stoji čvrsto u zaštiti Palestine, njenog naroda i njegove borbe za svoja prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef turske diplomatije je u obraćanju na otvaranju redovne godišnje ambasadorske konferencije u Ankari poručio i da je Kipar nacionalno pitanje Turske i politička jednakost turskog naroda na tom području ostaje prioritet.

“Nijedan model rješenja na ovom temelju ne odbijamo”, kazao je Cavusoglu.

Turski ministar je podsjetio kako njegova zemlja radi sondažna istraživanja u skladu s dozvolama Turske Republike Sjeverni Kipar, a u vezi s istraživanjem zaliha prirodnog gasa uz kiparsku obalu.

On je proučio da će Turska nastaviti štiti prava kiparskih Turaka na kopnu i na moru te da na korištenje prirodnih bogatstava imaju pravu kako kiparski Grci tako i tamošnji Turci.

Cavusoglu je dodao kao u tom smislu s Grčkom žele razvijati odnos koji će omogućiti korist svih strana.

Kazao je i kako Turska predvodi međunarodne aktivnosti s ciljem okončanja rata u Siriji.

“U posljednje vrijeme smo koristili sve mogućnosti da spriječimo napade režima i njegovih saveznika na civile u Idlibu. Pozivam cijeli svijet da nas u tome podrži. U suprotnom, humanitarna drama u Idlibu će biti teža od one iz 2015. godine. Na ovo moram upozoriti”, rekao je Cavusoglu.

https://www.aa.com.tr/