Brod Yavuz počeo sondažna bušenja u istočnom Sredozemlju

Brod za sondažna bušenja Yavuz dug je 230, a širok 36 metara, trenutno aktivnosti vodi na dubini od 1.710 metara

Brod Yavuz počeo sondažna bušenja u istočnom Sredozemlju
Gazimagusa

Brod šeste generacije za sondažna bušenja “Yavuz” počeo je radove na bušotini Karpaz-1, smještenoj u zaljevu Gazimagusa, poznatoj i pod nazivom Famagusta, u Turskoj Republici Sjeverni Kipar (KKTC), javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas smo dosegli dubinu bušenja od 1.710 metara. Riječ je o programu koji će trajati 2,5-3 mjeseca”, rekao je Fatih Donmez, ministar energetike i prirodnih resursa Turske tokom posjete brodu.

Izrazio je nadu da će, kad dostignu ciljanu dubinu, pronaći resurse prirodnog gasa.

Od proljeća Ankara je u istočno Sredozemlje poslala dva broda za sondažna bušenja “Fatih” i “Yavuz”.

“Brod ‘Yavuz’ je posljednji u našoj floti, dok brod za bušenja ‘Fatih’ nastavlja svoje operacije na zapadnom dijelu otoka”, kazao je Donmez.

Prvi turski brod s platformom za seizmološka istraživanja “Barbaros Hayrettin Pasa” kupljen od Norveške 2013., od aprila 2017. provodi istraživanja u Sredozemlju.

“U augustu, naše drugo plovilo s platformom za seizmološka istraživanja MTA Oruc Reis također će biti poslan u Sredozemlje. Tako ćemo svoja istraživanja i aktivnosti bušenja u Sredozemlju nastaviti s dva broda za seizmička istraživanja i dva za sondažna bušenja”, rekao je Donmez.

“MTA Oruc Reis” od augusta 2017. provodi seizmička istraživanja u Crnom i Mramornom moru.

Atina i grčka administracija na Kipru usprotivili su se potezu Turske u Sredozemlju i zaprijetili hapšenjem posade te pozvali evropske lidere da osude aktivnosti Turske.

Donmez je, naglašavajući snažnu podršku Turske pravima turskog naroda koji živi na KKTC, kazao kako je vlada KKTC-a prošlog mjeseca predložila formiranje mehanizma za saradnju za zajednička istraživanja i dijeljenje prihoda od resursa okolo otoka Kipra. Međutim, grčka administracija na Kipru je odbila prijedlog.

“Još jednom bih želio reći da bi sastanak dvije strane u cilju ponovne procjene ovog prijedloga bio bi koristan za sve strane. Želio bih i ponoviti da smo spremni, kao zemlja garanter, podržati taj sastanak”, rekao je Donmez.

Premijer Turske Republike Kipar Ersin Tatar, koji je također bio u posjeti brodu Yavuz, kazao je kako je odlučan stav Turske krucijalan za zaštitu prava i interesa u istočnom Sredozemlju.

“Još jednom želimo zahvaliti turskim vlastima, jer nije lako provoditi ove veoma skupe aktivnosti”, rekao je on.

Brod za sondažna bušenja “Yavuz” dug je 230, a širok 36 metara. Bušenja može vršiti i na dubini do 12.200 metara i pod velikim pritiskom, kao i uprkos valovima visokim i do šest metara. Brod aktivnosti provodi bez posljedica za okoliš.

Trenutno se aktivnosti vode na dubini od 1.710 metara, a cilj je doseći dubinu od 3.000 metara.

Na brodu se nalazi 140 članova osoblja, prostorije za zabavu i potpuno opremljena ambulanta s ljekarom i medicinskom sestrom.

https://www.aa.com.tr/