Erdogan: Turskoj nikada neće biti prihvatljiv protektorat i mandat

Država je cjelina unutar državnih granica. Naša država, zastava, domovina, narod i nezavisnost su naši ponos i čast. Lomili smo i lomit ćemo ruku svakom ko je digne na našu državu, zastavu i nezavisnost, poručio je Erdogan

Erdogan: Turskoj nikada neće biti prihvatljiv protektorat i mandat
Sivas

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako ta zemlja i stoljeće nakon Kongresa u Sivasu poručuje da nikada neće prihvatiti ničiji protektorat, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan prije tačno sto godina u Sivasu je održan kongres na kojem su delegati iz cijele Turske, predvođeni Mustafom Kemalom Ataturkom, usvojili niz važnih odluka za borbu za nezavisnost i cjelovitost turske države.

Na svečanom obilježavanju jubileja u Sivasu Erdogan je odao počast svim delegatima tadašnjeg kongresa i istakao da je tu zapaljena baklja borbe za nezavisnu i cjelovitu Republiku Tursku.

“Stoljeće nakon toga ponovo poručujemo da mandati i podčinjenost nikada neće biti prihvatljivi“, poručio je Erdogan.

Naglasivši da duh Sivasa nije duh podjela, već duh jedinstva i sloge, Erdogan je da političke opcije koje nemaju podršku u Sivasu ne mogu ostvariti ni uspjeh u ostatku Turske.

“Država je cjelina unutar državnih granica. Naša država, zastava, domovina, narod i nezavisnost su naši ponos i čast. Lomili smo i lomit ćemo ruku svakom ko je digne na našu državu, zastavu i nezavisnost“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan danas je također najavio da će projekt izgradnje brze željezničke pruge do Sivasa biti završen do narednog Ramazanskog bajrama.

https://www.aa.com.tr