Turski umjetnici podržali majke koje protestiraju ispred sjedišta HDP-a u Diyarbakiru

Majke iz Diyarbakira optužuju partiju HDP za vrbovanje i odvođenje maloljetnika u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske

Turski umjetnici podržali majke koje protestiraju ispred sjedišta HDP-a u Diyarbakiru
Diyarbakir

Brojni umjetnici u Turskoj podržali su majke i porodice koje već danima mirno protestiraju ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP) u Diyarbakiru i traže da im se vrate maloljetna djeca koja su odvedena u terorističke kampove, javlja Anadolu Agency (AA).

Poznati turski glumac Ahmet Yenilmez posjetio je danas majke koje protestiraju ispred zgrade HDP-a i u znak podrške im podijelio crvene ruže.

On je u obraćanju prisutnima kazao da se nada da će hrabri stav majki u konačnici rezultirati njihovim susretima sa kidnapovanom djecom.

Veći broj turskih umjetnika je na društvenim mrežama uputio poruke podrške majkama u Diyarbakiru na jugoistoku Turske.

“Otpor majki. Nadam se da će im djeca biti vraćena“, poručio pjesnik Serdar Tuncer.

Karikaturist, glumac i producent Hasan Kacan poručio je da protest majki treba biti glavna tema sve dok im se ne vrate djeca.

Slične poruke uputili su i umjetnici UMut Murare, Murat Kekili, Soryan Uzun, Semih Kaplanoglu i drugi.

Na društvenim mrežama je pokrenuta i kampanja podrške majkama koje protestiraju u Diyarbakiru.

Ispred sjedišta prokurdske Narodne demokratske partije u Diyarbakiru nalazi ukupno 10 porodica koje traže da im se vrate njihova djeca.

Majke iz Diyarbakira optužuju partiju HDP za vrbovanje i odvođenje maloljetnika u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske. Majke zbog toga nastavljaju protest koji je inicirala Fevziye Cetinkaya.

Cetinkaya inače ima 11 djece, a 30. augusta policiji je prijavila da su aktivisti HDP-a kidnapovali i u teroristički kamp odveli njenog sina S. Cetinkayu.

Majka Cetinkaya je 3. septembra počela mirni protest ispred zgrade HDP-a, a s njom su tada bili i suprug Sahap i njihovih četvoro djece. Nešto kasnije Omer T. i Remziye A. također, su došli ispred sjedišta HDP-a i podržali protest Cetinkaye i njezine porodice, tvrdeći da je teroristička grupa PKK-a kidnapovala i njihovu djecu.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.

https://www.aa.com.tr/