Turska: Zaustavljanje MIT-ovih kamiona bilo je plansko djelo terorističke organizacije FETO

Vrhovni sud Turske utvrdio je da zaustavljanje MIT-ovih kamiona u januaru 2014. godine u Hatayu i Adani nije bila redovna pravna aktivnost, već aktivnost koju je planski organizirala teroristička organizacija FETO

Turska: Zaustavljanje MIT-ovih kamiona bilo je plansko djelo terorističke organizacije FETO
Ankara

Vrhovni sud Turske (Yargitay) objavio je opsežno obrazloženje presude u slučaju zaustavljanja kamiona Turske obavještane službe (MIT) po kojoj su na različite zatvorske kazne osuđena 54 optuženika, javlja Anadolu Agency (AA).

Obrazloženje presude napisano je na 1.320 stranica, a riječ je o slučaju u kojem su osuđeni i bivši glavni državni tužilac u Adani Suleyman Bagriyanik, komandant žandarmerije u Adani Hamza Celepoglu i tužioci Aziz Takci i Ozcan Sisman.

Optužnica je izrečena krajem juna, a osuđenici se terete za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO i odavanje državnih tajni.

U obrazloženju se navodi kako je Turska u saradnji sa Slobodnom vojskom Sirije (FSA) na sjeveru Sirije štitila svoje granice, narod i institucije od naoružanih stranih faktora i sistematskih oružanih formacija te se dodaje da je jasno da je Turska te operacije činila u skladu s legalnim i legitimnim međunarodnim pravom na samoodbranu.

Također se navodi da je Turska direktno ugrožena posljedicama rata u Siriji i djelovanjem terorističkih grupa u toj regiji te da je zato od 2013. godine pokrenula niz aktivnosti s ciljem zaštite od terorističkih napada, sprječavanja podjele Sirije. Turske snage su u saradnji sa FSA pokrenule niz operacija kako bi spriječile formiranje koridora duž sjeverne sirijske granice koji bi bio pod okupacijom PYD, sirijskog ogranka terorističke organizacije PKK-a.

Sud u obrazloženju navodi kako je teroristička organizacija FETO, čiji krajnji cilj je rušenje ustavnog poretka Turske, djelovao i u tom periodu i kako je činila sve kako bi na međunarodnoj sceni ugrozila ugled i dignitet turske vlade.

Sud dalje podsjeća da je u vezi sa slučajem zaustavljanja MIT-ovih kamiona list “Aydinlik“ 21. januara 2014. godine objavio vijest pod naslovom “Eto, oružje u šleperima“, a na internet portalu je objavljen tekst pod naslovom “Aydinlik u posjedu fotografija oruža: Nisu cijevi, granate su“.

Također se podsjeća da su Can Dundar i Erdem Gulu u listu “Cumhuriyet“ u maju i junu 2015. godine objavili tekstove pod naslovom “Eto, oružje za koje je Erdogan rekao da ga nije bilo“ i uz njih objavili i fotografije oružja koje se navodno nalazilo u zaustavljenim MIT-ovim kamionima.

Vrhovni sud Yargitay utvrdio je da zaustavljanje MIT-ovih kamiona u januaru 2014. godine u Hatayu i Adani nije bila redovna pravna aktivnost, već aktivnost koju je planski organizirala teroristička organizacija FETO.

Sud pojašnjava u obrazloženju da je to bio jasan akt napada na aktivnosti vlade i MIT-a i da ga nisu mogle izvesti osobe koje zasebno djeluju, već samo osobe koje su djelovale po nalogu organizacije.

U obrazloženju se navodi da su prikupljeni jasni dokazi da su MIT-ove kamione zaustavili članovi terorističke organizacije FETO i da je cijeli postupak izveden planski.

Za provedbu takve aktivnosti bili su zaduženi pripadnici FETO-a koji su ranije infiltrirani na funkcije unutar državnih institucija i koji su zloupotrebljavali ovlasti zarad koristi terorističke organizacije FETO.

Sud navodi da i slučaj zaustavljanja MIT-ovih kamiona jasno pokazuje da je FETO teroristička organizacija sa uređenom hijerarhijom i jasnim planovima i ciljevima.

https://www.aa.com.tr