Raste broj majki i porodica koje protestiraju ispred zgrade HDP-a u Diyarbakiru

Protesti su počeli 3. septembra, a ispred sjedišta HDP-a trenutno 20 porodica koje optužuju partiju HDP za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a

Raste broj majki i porodica koje protestiraju ispred zgrade HDP-a u Diyarbakiru
Foto: Aziz Aslan – Anadolu Agency
Diyarbakir

Sve više porodica se priključuje mirnim protestima ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP) u Diyarbakiru, na kojima majke traže da im se vrate djeca koja su odvedena u terorističke kampove, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti su počeli 3. septembra, a ispred sjedišta HDP-a trenutno je više od 20 porodica.

Protestu u Diyarbakiru jutros se, u pratnji supruga i djece, pridružila i Fatma Bingol, čiji je sin Tuncay Bingol prevaren i odveden u planine prije pet godina, a tada je, otkriva, imao svega 14.

Bingol, koja je porijeklom iz Erzuruma, a trenutno živi u Istanbulu, poručila je kako već pet godina nema nikakvih informacija o svom sinu.

Jednog jutra i izašao iz kuće kazavši kako ide tražiti posao, od tog trenutka majka ga više nikada nije vidjela.

“Tražim svoga sina i sve ću učiniti da ga nađem, ako je potrebno i po cijenu svoga života”, poručila je Bingol, te dodala:

“U istanbulskoj četvrti Arnavutkoy nalazi se zgrada HDP-a. Moje dijete je poslano iz te zgrade. S devet godina su ga vodili na Taksim, na proteste. Niko nema pravo da to radi našoj djeci. Mi ne rađamo i ne odajamo našu djecu da bi ih oni odveli u planine. Ne želimo našu djecu slati u smrt.”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan podržao je u nedjelju majke i porodice koje protestiraju ispred sjedišta HDP-a u Diyarbakiru.

“Uz te majke smo. Država čini sve što može. Teroristi bježe, a mi ih progonimo. Prije ili kasnije će svi odgovarati”, poručio je Erdogan.

Poznati turski glumac Ahmet Yenilmez posjetio je majke koje protestiraju ispred zgrade HDP-a i u znak podrške im podijelio crvene ruže.

Veći broj turskih umjetnika je na društvenim mrežama uputio poruke podrške majkama u Diyarbakiru na jugoistoku Turske.

Na društvenim mrežama je pokrenuta i kampanja podrške majkama koje protestiraju u Diyarbakiru.

Majke iz Diyarbakira optužuju partiju HDP za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske. Majke zbog toga nastavljaju protest koji je inicirala Fevziye Cetinkaya.

Cetinkaya, inače ima 11 djece, a 30. augusta policiji je prijavila da su aktivisti HDP-a kidnapovali i u teroristički kamp odveli sina S. Cetinkayu.

Majka Cetinkaya je 3. septembra počela mirni protest ispred zgrade HDP-a, a s njom su tada bili i suprug Sahap i njihovih četvoro djece. Nešto kasnije Omer T. i Remziye A. također su došli ispred sjedišta HDP-a i podržali protest Cetinkaye i njezine porodice, tvrdeći da je teroristička grupa PKK kidnapovala i njihovu djecu.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.

https://www.aa.com.tr/