Erdogan u Dohi: Zajednička komanda Turske i Katara služi miru cijelog Zaljeva

Gradnja nove kasarne je završena. Nadamo se da će nositi ima Halida ibn Velida, rekao je Erdogan, te podvukao je kako Zajednička komanda tursko-katarskih snaga služi miru i stabilnosti, ne samo Katara, već cijelog Zaljeva

Erdogan u Dohi: Zajednička komanda Turske i Katara služi miru cijelog Zaljeva
Doha

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, koji danas boravi u Kataru, posjetio je tursku vojnu bazu u Dohi, a tom prilikom je izjavio kako je njegova zemlja prijatelj Katara u najtežim danima, te da nikoga ne bi trebalo uznemiravati prisustvo Turske na ovom pordučju, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u okviru posjete Katara iskoristio priliku da posjeti i tursku vojnu bazu u toj zemlji, gdje je imao i kratko obraćanje.

Tom prilikom je kazao kako Zajednička komanda tursko-katarskih snaga je pokazatelj iskrenosti, odnosno da ona nije proizvod jednog hegemonijskog mentaliteta zasnovanog na interesnima.

Rekao je kako oni koji zahtijevaju da se zatvori turska vojna baza u Kataru, ne shvataju da je Turska prijatelj Katara u najtežim danima.

“Gradnja nove kasarne je završena. Nadamo se da će nositi ima Halida ibn Velida”, rekao je Erdogan.

Podvukao je kako Zajednička komanda tursko-katarskih snaga služi miru i stabilnosti, ne samo Katara, već cijelog Zaljeva.

“Nikoga ne treba uznemiravati prisustvo naše zemlje na ovim prostorima”, podvukao je Erdogan.

Erdogan se danas ranije sastao i sa katarskim emirom Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem.

Lideri dvije zemlje Erdogan i Al Thani su nakon sastanka prisustvovali ceremoniji potpisivanja sedam bilateralnih sporazuma koji dodatno intenziviranju međudržavnu saradnju Turske i Katara u oblasti ekonomije, urbanizma, trgovine, industrije, tehnologije i standardizacije.

Šefovi turskih i katarskih diplomacija Mevlut Cavusoglu i Mohammed bin Andulrahman Al Thani potpisali su i zajedničku izjavu nakon održanog petog zasjedanja Vijeća za tursko-katarsku stratešku saradnju.

Erdogana u zvaničnoj posjetu u Kataru prati brojna delegacija visokih zvaničnika Turske među kojima su i turski ministar urbanizma i okoliša Murat Kurum, ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu, ministar finansija i trezora Berat Albayrak, ministar odbrane Hulusi Akar, ministrica trgovine Ruhsar Pekcan, šef Direkcije za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun, glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin i šef Turske obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan.