Erdogan: Turska je u Libiji radi eliminisanja nepravde i zaustavljanja zločina

“Na mjestima gdje su naši preci pisali historiju boravimo na osnovu poziva. Tu smo radi eliminisanja nepravde i zaustavljanja zločina”, rekao je turski predsjednik

Erdogan: Turska je u Libiji radi eliminisanja nepravde i zaustavljanja zločina
Foto: Murat Kula – Anadolu Agency
Ankara

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari da je njegova zemlja u Libiji prisutna s ciljem zaustavljanja zločina i eliminacije nepravde, javlja Anadolu Agency (AA).

“Na mjestima gdje su naši preci pisali historiju boravimo na osnovu poziva. Tu smo radi eliminisanja nepravde i zaustavljanja zločina”, rekao je Erdogan na skupu koji je danas održan u Narodnom kongresnom i kulturnom centru “Bastepe” povodom provedbe programa zapošljavanja mladih i osoba s invaliditetom u javnom sektoru.

Erdogan je jučer zajedno sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom iz Istanbula uputio poziv za uspostavu primirja u Libiji koje bi na snagu stupilo 12. januara. Međunarodno priznata vlada u Tripoliju pozdravila je taj poziv na mirno rješavanje libijske krize, dok se o tome još uvijek nije izjasnio vođa separatista Khalifa Haftar.

Turski predsjednik Erdogan danas je poručio da Turska svoje interese i budućnost brani unutar i van svojih granica i da neće posustati sve do konačne pobjede.

“Turska će i dalje braniti svoja prava i interese i u Siriji, Iraku i na Mediteranu“, poručio je Erdogan.

Na skupu u Ankari Erdogan je ukazao i na važnost jačanja institucije porodice u skladu sa vrijednostima turskog društva.

“Jačanjem institucije porodice i odgoja se rješavaju brojni problemi u društvu, uključujući i problem nasilja nad ženama“, poručio je Erdogan.

On je kazao da u javnom sektoru Turske radi 56.500 osoba sa invaliditetom, što je za skoro deset puta više u odnosu na broj uposlenih prije dolaska na vlast Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

https://www.aa.com.tr/