Erdogan putuje u Njemačku na Berlinski samit o Libiji

Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika potvrdila je da će Erdogan na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel sutra prisustvovati na međunarodnoj mirovnoj konferenciji u Berlinu

Erdogan putuje u Njemačku na Berlinski samit o Libiji
Ankara

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sutra će putovati u službenu posjetu Njemačkoj kako bi učestvovao na Berlinskom samitu o krizi u Libiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika potvrdila je da će Erdogan na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel sutra prisustvovati na međunarodnoj mirovnoj konferenciji u Berlinu.

“Predviđeni su razgovori i razmjena mišljenja o koracima potrebnim za uspostavu mira i stabilnosti u Libiji, kao i pregovori za utvrđivanje konkretnih koraka ka tom cilju”, navodi se u saopćenju.

Republike Turska podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Libije i inicijative za uspostavu trajnog primirja i pronalaska političkog rješenja za krizu u Libiji.

Cilj mirovne konferencije koju na najvišem nivou Njemačka sutra organizira u Berlinu jest jačanje postojećeg krhkog primirja i otvaranje puta političkom procesu.

Njemačka kancelarka Merkel na konferenciju je pozvala čelnike Turske, Rusije, SAD-a, Kine, Francuske, Velike Britanije i lidere drugih regionalnih zemalja.

Na konferenciji bi trebale učestvovati i delegacije Vlade nacionalnog jedinstva i nelegitimnih snaga sa istoka Libije koje predvodi Khalifa Haftar.

https://www.aa.com.tr/