Erdogan: Turske snage žestoko odgovorile na napad Assadovog režima

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je Turska odlučna da nastavi operacije kako bi obezbijedila svoju sigurnost i sigurnost Sirijaca u Idlibu

Erdogan: Turske snage žestoko odgovorile na napad Assadovog režima
Ankara

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su Turske oružane snage izvele napade na blizu 40 položaja u Siriji i da je u tim napadima neutralizirano oko 30-35 vojnika na suprotnoj strani, javlja Anadolu Agency (AA).

Napadi turskih snaga su odgovor na jutrošnje granatiranje u kojem su snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Idlibu ubile četvoricu, a ranile devetoricu turskih vojnika.

Upitan da li će biti organizirana nova operacija, Erdogan je kazao kako operacija traje i njoj učestvuju topničke jedinice te avijacija predvođena lovcima tipa F-16.

Dodao je i kako nije moguće da Turska nijemo posmatra dok njeni vojnici ginu.

Na pitanje da li će biti poduzeti diplomatski koraci nakon jutrošnjeg napada i razgovori s Rusijom, Erdogan je kazao kako su ruski i turski zvaničnici u kontaktu.

Turski predsjednik je pozvao Rusiju da ne staje na put Turskoj jer je u ovoj situaciji na suprotnoj strani Assadov režim.

“Turska je žestoko odgovorila i odgovara i dalje. Oni koji tako podlim napadima testiraju odlučnost Turske će shvatiti da su napravili ogromnu grešku“, poručio je Erdogan tokom obraćanja na aerodromu Ataturk pred polazak u Ukrajinu.

Erdogan je poručio i kako je Turska odlučna da nastavi operacije kako bi obezbijedila svoju sigurnost i sigurnost Sirijaca u Idlibu.

https://www.aa.com.tr/