Erdogan: Napad na turske snage u Idlibu imaće posljedice po sirijski režim

Napad na turske oružane snage bio je veoma otvoreno kršenje sporazuma o Idlibu i naravno da će sirijski režim snositi posljedice za to, kazao je turski predsjednik Erdogan

 Erdogan: Napad na turske snage u Idlibu imaće posljedice po sirijski režim
 Erdogan: Napad na turske snage u Idlibu imaće posljedice po sirijski režim
Ankara

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će Turska zadržati svoje kontrolne punktove u sirijskoj deeskalacijskoj zoni Idlib, jer imaju vitalnu ulogu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Napad na turske oružane snage bio je veoma otvoreno kršenje sporazuma o Idlibu i naravno da će sirijski režim snositi posljedice za to”, kazao je Erdogan u razgovoru s novinarima na povratku iz Ukrajine u Tursku.

Erdogan je u kontekstu napada u Idlibu također kazao da nema potrebe za konfliktima između Turske i Rusije, već da su na sceni ozbiljne strateške inicijative.

Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao da će turske snage odlučno nastaviti antiterorističke operacije na sjeveru Sirije, jer su bile dobra lekcija za režim Bashara al-Assada.

Ministarstvo odbrane Turske jučer je saopćilo da su najmanje sedmorica turskih vojnika i jedan civilni službenik pali kao šehidi u artiljerijskom napadu režimskih snaga u Idlibu. U saopćenju se navodi da su meta napada bile turske snage koje su angažirane na sprječavanju sukoba u toj deeskalacijskoj zoni na sjeverozapadu Sirije i da su lokacije njihovog kretanja ranije koordinirane.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar saopćio je da su turske oružane snage odgovorile napadima na više od 50 meta i ubile najmanje 76 vojnika sirijskog režima.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dogovor o prekidu sukoba u Idlibu.

Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba, a snage odane Assadovom režimu i njegovi saveznici ubrzo su nastavili artiljerijske i zračne napade.

https://www.aa.com.tr/