Erdogan poslao pismo Međuparlamentarnoj konferenciji za Al-Quds: Jerusalem je naša crvena linija

Plan, koji je svjetskoj javnosti predstavljen kao takozvani sporazum stoljeća i kojim se Jerusalem proglašava glavnim gradom Izraela, nije ništa drugo već puka mašta koja prijeti miru i stabilnosti u regiji

Erdogan poslao pismo Međuparlamentarnoj konferenciji za Al-Quds: Jerusalem je naša crvena linija
Istanbul

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da je takozvani mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok puka mašta i da neće biti dozvoljena njegova realizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik je uputio pismo učesnicima treće Međuparlamentarne konferencije za Al-Quds koja se u malezijskom Kuala Lumpuru održava pod nazivom “Ka strategiji okončanja izraelske okupacije“.

Erdogan je pozdravio održavanje konferencije u izuzetno važnom periodu.

“Plan, koji je svjetskoj javnosti predstavljen kao takozvani sporazum stoljeća i kojim se Jerusalem proglašava glavnim gradom Izraela, nije ništa drugo već puka mašta koja prijeti miru i stabilnosti u regiji. Nećemo dozvoliti da se ta mašta realizira“, poručio je Erdogan.

Naglasivši da Turska ne prihvata plan kojim se anektira palestinska teritorija i gaze prava palestinskog naroda, Erdogan je poručio da je neprihvatljiva inicijativa kojom se, pod plaštom navodnog zalaganja za uspostavu dvije države, pokušava legalizirati izraelska okupacija.

“Tokom višegodišnje okupacije, rušenja i patnji Palestine, Izrael je ilegalno i bespravno došao današnjih granica. Turska nikada neće ostati nijema na aneksiju Jerusalema i neće ostaviti svoju palestinsku braću samu u toj borbi. Još jednom naglašavam, Jerusalem je naša crvena linija“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan dalje u pismu je pozvao muslimanske zemlje da zaštite Al-Aksu i prava Palestinaca.

https://www.aa.com.tr/