U akciji protiv FETO-a u Istanbulu privedeno 19 osoba

Prilikom pretresa na nekoliko lokacija pronađena je značajna količina novca u nekoliko valuta, zlato, te digitalni materijal

U akciji protiv FETO-a u Istanbulu privedeno 19 osoba
Foto: Ilustracija
Istanbul

U okviru akcije usmjerene protiv članova terorističke organizacije Fetullahci (FETO) u Istanbulu, privedeno je 19 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripadnici obavještajne službe i ekipe za borbu protiv finansijskog kriminala u Istanbulu izveli su akciju u kojoj je otkrivena 21 lokacija koju su koristili pripadnici FETO-a. Privedeno je 19 od 21 osobe za koju je izdat nalog za hapšenje.

Prilikom pretresa pronađeno je 46.750 lira (oko 7.100 eura), 23.848 doalra i 2.400 eura raspoređenih u koverte namijenjenih za troškove članova terorističke organizacije. Pronađena je i određena količina zlata, digitalni materijal i satovi s potpisom vođe terorističke organizacije Fetullaha Gulena.

Među privedenima, čije je procesuiranje u toku, jesu osobe koje se sumnjiče da su članovi FETO-a zaduženi za policiju i vojsku, ali i takozvani FETO-ov pomoćnik imama za područje distrikta u Istanbulu.

Osumnjičeni su imali krivotvorene isprave i koristili program za tajno komuniciranje ByLock.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.