Turska i Rusija dogovorile primirje u Idlibu

Dvije zemlje su usaglasile uspostavljanje sigurnosnog koridora po dubini od po šest kilometara sjeverno i južno od autoceste M4, kao i uvođenje zajednički patrola

Turska i Rusija dogovorile primirje u Idlibu
Ankara

Na području linije kontakta u zoni deeskalacije u sirijskom Idlibu od ponoći 6. marta 2020. godine biće zaustavljene sve vojne aktivnosti, usaglašeno je danas u Moskvi na sastanku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i Rusije Vladimira Putina, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvije zemlje su usaglasile uspostavljanje sigurnosnog koridora po dubini od po šest kilometara sjeverno i južno od autoceste M4, kao i uvođenje zajedničkih patrola.

Ministri vanjskih poslova dviju zemalja Mevlut Cavusoglu i Sergej Lavrov su nakon sastanka saopćili detalje dogovora najavivši formiranje sigurnosnog koridora u zoni deeskalacije u Idlibu, a nakon što su o današnjem sastanku govorili predsjednici dvije zemlje Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin. Na konferenciji za novinare je pročitan dodatni protokol u vezi s dogovorom o Idlibu.

Prema protokolu, Rusija i Turska, kao garanteri provedbe primirja u Siriji, te uzevši u obzir Sporazum o uspostavi zona deeskalacije u Siriji od 4. maja 2017. godine i Sporazum o uspostavi zone deeskalacije u Idlibu od 17. septembra 2018. godine, ostaju privržene zaštiti teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i nacionalnog jedinstva Sirije.

Strane se obavezuju na nastavak borbe protiv terorizma u svim njegovim oblicima protiv svih grupa koje kao takve definiše Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Za obje strane su neprihvatljivi svi napadi na civile te civilnu infrastrukturu.

Strane su također saglasne kako ne postoji vojno rješenje za sirijsku krizu te kako je do rješenja moguće doći jedino uz vodstvo Sirijaca, uz pokroviteljstvo UN-a i u skladu s odlukom Vijeća sigurnosti UN-a broj 2254, a do konačnog rješenja moguće je doći samo političkim procesom.

Potvrđujući odlučnost u zaustavljanju produbljivanja humanitarne krize te odlučnost u pomoći svim Sirijcima u potrebi bez izuzetka i diskriminacije, strane su saglasne i u intenziviranju aktivnosti s ciljem sprečavanja daljeg raseljavanja kako interno tako i izvan granica Sirije. Strane su također saglasne i odlučne u osiguranju održivog dobrovoljnog povratka prognanih na njihova ognjišta. Strane su saglasne i u sljedećem:

“Na području linije kontakta u zoni deeskalacije u Idlibu od ponoći 6. marta 2020. godine biće zaustavljene sve vojne aktivnosti”.

Biće uspostavljen sigurnosni koridor na dubini od po šest kilometara sjeverno i južno od autoceste M4 u Siriji. Detalji u vezi s funkcionisanjem sigurnosnog koridora biće usaglašeni u roku od sedam dana od strane ministarstava odbrane Turske i Ruske Federacije.

Turske i Ruske zajedničke patrole počet će 15. marta 2020. godine na autocesti M4 od Trumbe (dva kilometra zapadno od Seraqiba) do Ain al Havra.

https://www.aa.com.tr/