Većina stranih studenata odlučila ostati u Turskoj za vrijeme pandemije

Većina stranih studenata odlučila ostati u Turskoj za vrijeme pandemije
Foto: AA/Arhiv
Ankara

U jeku globalne pandemije COVID-19 velika većina stranih studenata odlučila je ostati u Turskoj i pratiti nastavu u online formatu, dok je manjina njih otputovala u zemlje porijekla i od kuće prate obrazovni proces, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Udruženja stranih studenata u Turskoj (UDEF) Mehmet Ali Bolat kazao je da je studentima u toj zemlji zabranjeno napuštanje studentskih domova kako bi se spriječilo širenje virusa i rizik po njih sveo na minimum.

Studentski domovima se redovno isporučuje hrana, higijenske potrepštine i druge stvari potrebne studentima.

Prema podacima Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB), u toj zemlji trenutno visokoškolske ustanove pohađa blizu 148.000 stranih studenata.

“Nadležne službe su pomogle i zbrinule sve strane studente koji su boravili u privatnim domovima koji su zatvoreni u okviru mjera borbe protiv koronavirusa. Udruženje je putem interneta za studente organiziralo kurseve stranih jezika, kvizove i druge načine korisnog provođenja vremena“, kazao je Bolat.

On je kazao da je nekoliko studenata bilo pozitivno na testovima na koronavirus i da su svi ti studenti zbrinuti u karantin sa ljekarskim nadzorom.

Student iz Maroka Mohamed Fouadi kazao je da se odlučio ostati u Turskoj jer je uvjeren da je pandemija samo još jedan period u životu koji će brzo proći.

Suhrab Bahadirov iz Turkmenistana je kazao da slobodbno vrijeme provodi u kuhinji, isprobavajući nove recepte.

“Uživam u različitom posuđu i isprobavam recepte sa interneta“, kazao je Bahadirov.