Erdogan: Pandemija je po ekonomskim posljedicama prerasla u najveću krizu nakon Drugog svjetskog rata

Turski predsjednik Erdogan istakao je da Turska, kao i ostatak svijeta, vodi intenzivnu borbu protiv širenja koronavirusa

Erdogan: Pandemija je po ekonomskim posljedicama prerasla u najveću krizu nakon Drugog svjetskog rata
Istanbul

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je pandemija COVID-19 u kontekstu ekonomskih posljedica prerasla u najveću krizu nakon Drugog svjetskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ova pandemija je u osnovi zdravstveni problem, ali i u kontekstu ekonomskih posljedica je prerasla u najveću krizu nakon Drugog svjetskog rata”, kazao je Erdogan na sastanku Centralnog izvršnog vijeća vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Turski predsjednik Erdogan istakao je da Turska, kao i ostatak svijeta, vodi intenzivnu borbu protiv širenja koronavirusa.

On je kazao da po prirodi stvari nije bilo moguće izbjeći dolazak koronavirusa u Tursku nakon što je u velikoj mjeri pogodio Evropu i Iran.

“Ono što Tursku izdvaja u odnosu na druge zemlje je to što imamo jak zdravstveni sistem i što smo blagovremeno poduzeli mjere. Trenutno se nalazimo u fazi kada vidimo da je linija epidemije počinje da se kreće u horizontalnom pravcu”, kazao je turski predsjednik.

Erdogan je kazao da je u Turskoj cilj da se život normalizira nakon Bajrama i to nakon što se u osigura da se preventivne mjere tokom predstojećeg ramazana maksimalno ispoštuju.

Naglasivši važnost odlučne borbe protiv pandemije, Erdogan je kazao da je toliko važna priprema za adaptaciju na nove situacije u zemlji, regiji i svijetu nakon pandemije.

“Turska je prvi put nakon Drugog svjetskog rata izborila priliku da bude u žiži procesa revizije na globalnom planu. Da bi se ta prilika iskoristila, potrebno se već sada pripremati”, kazao je Erdogan.

https://www.aa.com.tr/