Turska Somaliji poslala pomoć u borbi protiv koronavirusa

Respiratori su dio medicinske pomoći koju je Turska Somaliji poslala u cilju podrške borbe protiv koronavirusa

Turska Somaliji poslala pomoć u borbi protiv koronavirusa
Istanbul

Turska je Somaliji poslala pomoć za borbu protiv koronavirusa, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao kako će respiratori razvijeni kroz “Potez nacionalne tehnologije” biti dah braći u Somaliji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Respiratori koje smo razvili kroz ‘Potez nacionalne tehnologije’ bit će dah našoj somalijskoj braći. Civiliziranost je pitanje savjesti, a ne mogućnosti. I mogućnosti i savjest našeg naroda su uz one u potrebi”, napisao je, između ostalog, Erdogan na Twitteru.

Turska je Somaliji poslala medicinsku pomoć, čiji su dio i respiratori. Ujedno, Somalija je prva zemlja u koju su poslani turski respiratori za intenzivnu njegu.

Pomoć, pripremljena od strane ministarstava odbrane, zdravstva, te industrije i tehnologije, a po instrukcijama predsjednika Turske Erdogana, sinoć je utovarena na avion A 400M na aerodromu u Ankari.

Pomoć čine respiratori, testovi za otkrivanje prisustva koronavirusa, zaštitna odjela i maske.

Tako je Somalija, u kojoj nije bilo respiratora, postala prva zemlja u koju su poslani turski respiratori, čija je serijska proizivodnja uz koordinaciju ministarstva industrije i tehnolgije, počela u roku od 14 dana.

https://www.aa.com.tr/