Erdogan: Aja Sofija Fatihovom medresom obogaćujemo naš grad

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je otvorenju Aja Sofija Fatihove medrese

Erdogan: Aja Sofija Fatihovom medresom obogaćujemo naš grad
Foto: Murat Kula/AA

 

Istanbul

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan kazao je kako mentalitet koji je odvojio Aja Sofiju od njihovog stvarnog identiteta i pretvorio je u muzej, nažalost nije mogao tolerisati ni Aja Sofija Fatihovu medresu, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je prisustvovao otvorenju Aja Sofija Fatihove medrese, koju je ponovno izgradila Uprava za vakufe pri Ministarstvu kulture i turizma.

Predsjednik Turkiye je čestitao ramazan, mjesec posta muslimana, poželivši da ovi mubarek dani donesu mir, oprost i spas od vječne muke.

Uputio je i molitve da svi sa sebi dragim osobama, porodicom, prijateljima, u zdravlju i svakom dobru dočekaju Ramazanski bajram.

Erdogan je podsjetio kako je prošle sedmice u kompleksu Velike Camlica džamije otvoren Muzej islamskih civilizacija.

”Poduzeli smo značajan korak kako bismo našu veličanstvenu prošlost prenijeli u sadašnjost i budućnost i spojili s našim narodom. Aja Sofija Fatihovom medresom, koju danas otvaramo, naš grad činimo bogatijim za još jedno djelo, čiji su se tragovi namjeravali izbrisati”, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na historijat medrese, istakavši kako je nekoliko puta obnavljana, a nastava se odvijala do 1924. godine.

”Neko vrijeme nakon toga služila je za smještaj siročadi, a kasnije je pod izgovorom da joj je narušen izgled srušena. Mentalitet koji je Aja Sofiju odvojio od našeg stvarnog identiteta i pretvorio je u muzej, nažalost nije mogao tolerisati ni ovu medresu. Ova historijska medresa, Fatihov vakuf, koja je stoljećima služila kao kolijevka nauke i mudrosti, tiho je uklonjena. A, svaki vakuf je nešto što nam je ostavljeno u amanet“, rekao je Erdogan.

Istakao je kako uprkos tome Turkiye jedno vrijeme nije dobro prošla ispit zaštite i očuvanja kulture i civilizacije, niti djela koja su ostala u naslijeđe od predaka.

Prema njegovim riječima to je naročito vidljivo u vrijeme jednopartijskog mentaliteta, kada su postupci u cilju vesternizacije nanijeli velike rane u sjećanju našeg naroda.

Erdogan je kazao kako mentalitet koji je želio biti veći Zapadnjak od Zapadnjaka, nije znao vrijednost kulturnog nasljeđa starog nekoliko hiljada godina.

https://www.aa.com.tr/